Ben je zoek bent naar een compacte en krachtige drone? Eentje die je overal mee naartoe kunt nemen? Dan is de DJI Mini 4 Pro misschien wel iets voor jou! Deze nieuwe drone van DJI is de opvolger van de populaire DJI Mini 3 Pro, die vorig jaar werd gelanceerd. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee modellen? En welke drone past het beste bij jouw wensen en behoeften? In deze blog post vergelijken we de twee drones op basis van hun belangrijkste kenmerken en functies en geven we per categorie aan wie de winnaar is.

Gewicht en formaat: Gelijkspel

Een van de grootste voordelen van deze drones is dat ze minder dan 249 gram wegen. Dit betekent dat je hem zonder training/certificaat kunt gebruiken in Europa. Echter is het registreren van jezelf als “exploitant” bij de RDW verplicht, omdat de drone een camera heeft. Wil je meer weten over deze en andere regels wanneer je wilt vliegen met een drone? Lees dan deze Blog Post! Bovendien is hij zo klein en licht dat je hem gemakkelijk in je tas of jaszak kunt stoppen. De DJI Mini 3 Pro heeft hetzelfde gewicht en formaat als de DJI Mini 4 Pro, dus op dit punt zijn ze gelijk.

Camera en beeldkwaliteit: DJI Mini 4 Pro wint

De camera is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een drone. Vooral als je mooie foto’s en video’s wilt maken. De DJI Mini 4 Pro heeft een flinke upgrade gekregen op dit gebied. Hij beschikt over een 1/1.3-inch CMOS sensorDual Native ISOf/1.7 diafragma, en 2.4μm 4-in-1 pixels. Deze combinatie zorgt ervoor dat je scherpe en gedetailleerde beelden kunt vastleggen, zelfs in moeilijke lichtomstandigheden. Met 4K/60fps HDR kun je de schoonheid van zonsopgangen en zonsondergangen in levensechte kwaliteit delen.

De DJI Mini 3 Pro heeft een iets minder geavanceerde camera. Video’s kan De DJI Mini 4 Pro opnemen in 4K resolutie bij 100 frames per seconde (fps). De DJI Mini 3 Pro moet het doen met 4k/60fps. De oude kleine telg van DJI kan ook filmen in 4K/30fps HDR, maar niet in in 4K/60fps HDR. Ook ondersteund de DJI Mini 3 Pro enkel een D-Cinelike kleurprofiel. Dit is bij de nieuwe drone nog beter: 10-bit D-Log M of HLG. Daarbij moet de oude drone het doen met slow motion video van 1080p/120fps terwijl de DJI Mini 4 Pro dit kan in 4K/100fps én 1080p/200fps.

Waarmee de DJI Mini 4 Pro ook nog eens in uitblinkt is het feit dat je voor alle fotomodi standaard 48MP kunt gebruiken, waarbij dit bij de DJI Mini 3 Pro slechts een aparte functie was om een foto te kunnen maken in 48MP in plaats van 12MP.

Obstakeldetectie en veiligheid: DJI Mini 4 Pro wint

Obstakeldetectie

Veiligheid is erg belangrijk als je met een drone vliegt, vooral als je obstakels wilt vermijden. De DJI Mini 4 Pro neemt dit serieus. Hij heeft omnidirectionele obstakeldetectie met vier groothoekzichtsensoren en neerwaartse zichtsensoren kan de drone als het ware 360 graden om zich heen kijken. Dit betekent dat hij obstakels kan detecteren vanuit alle hoeken. Hierbij wordt gebruik gemaak van Advanced Pilot Assistance Systems (APAS) voor automatisch remmen en obstakelontwijking tijdens de vlucht. De DJI Mini 3 Pro heeft obstakeldetectie, echter enkel voor, achter en onder en geen APAS-functie Je zult dus meer op jezelf moeten letten als je met deze drone vliegt.

Veiligheid

De DJI Mini 4 Pro ook spannende AR-functies. Met de AR Drone Shadow kun je de positie van je drone in realtime zien. Wanneer je bijvoorbeeld de camera naar onder hebt gericht om te landen, dan zie je de “schaduw” van je drone op het scherm. De Advanced Return to Home functie zorgt ervoor dat je drone veilig terugkeert, zelfs in uitdagende omstandigheden. Deze functie laat je de vliegroute laat zien op je display/in de App naar het Home Point. De AR Home Point feature laat je op je display zien waar je Home Point zich bevindt in het beeld. Deze functies helpen je om je drone veilig terug te brengen.
De Precision Landing functie zorgt ervoor dat je drone veel nauwkeuriger landt dan voorheen, waar je ook bent. Wanneer je vliegt in het donker, dan helpen de Night Mode en het LED-licht aan de onderkant. Het Led-licht kan je handmatig inschakelen om bijvoorbeeld, wanneer je de landing inzet, je de grond in het donker beter kunt zien. Al deze functies zorgen ervoor dat je ook in het donker kunt vliegen, kunt landen, zien en je drone gezien kan worden. Let op! Het is verboden om in het donker te vliegen in Nederland!

Deze geavanceerde functies maken van de DJI Mini 4 Pro een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren dronepiloten. Allemaal dikke pluspunten en hier hebben we dan ook een duidelijke winnaar!

DJI MINI 4 Pro sensors

Video-overdracht en bereik: DJI Mini 4 Pro wint

De DJI Mini 4 Pro zorgt ervoor dat je nooit het zicht op de actie verliest. Met DJI’s O4 video-overdracht technologie kun je genieten van een ultra-responsieve besturing en vloeiende 1080p/60fps FHD live feeds tot 20 kilometer. Dit betekent dat je adembenemende vergezichten en dynamische shots kunt vastleggen zonder je zorgen te maken over signaalverlies.

De DJI Mini 3 Pro heeft ook een goede video-overdracht technologie, maar niet zo goed als de DJI Mini 4 Pro. Hij maakt gebruik van DJI’s O3 video-overdracht technologie, die een stabiele en heldere 1080p/30fps FHD live feed biedt tot 10 kilometer. Dit is nog steeds een respectabel bereik, maar minder dan de helft van wat de DJI Mini 4 Pro kan bereiken.

Remote Controller en app: DJI RC 2 wint!

Beide drones worden geleverd met een lichtgewicht en gebruiksvriendelijke remote controller zonder of met ingebouwd scherm die de ingebouwde DJI Fly app bevat. Dit laatste elimineert de noodzaak voor een smartphone tijdens de vlucht en het scherm van de afstandsbediening zorgt voor een scherp en duidelijk beeld zelfs onder direct zonlicht. De nieuwe DJI RC2 heeft echter wel twee uitklapbare antennes en een groter bereik, wat de remote controller ook weer groter maakt. De oude DJ RC heeft deze antennes niet. De controllers zie zien er hetzelfde uit (m.u.v. de inklapbare antennes) en voelen hetzelfde aan. De DJI RC2 start iets sneller op dan de DJI RC, echter vinden we dat niet voldoende om te zeggen dat de DJI RC2 veel beter is wat betreft bediening en functionaliteit. Wat betreft de DJI RC-N2 is er geen verschil met de DJI RC-N2 en is deze wat betreft de gebruikerservaring hetzelfde gebleven: Gelijkspel.

Update

Op 1 oktober 2023 kwamen we er achter dat de DJI RC 2 werkt met een extern Touchscreen. Zie deze YouTube video. Deze kan je aansluiten op de USB C poort van de remote controller. De DJI RC 2 voed, maar de monitor kan de Remote controller ook voeden. We hebben dit getest met de Lenovo ThinkVision M14t, maar de monitors zonder touchscreen werken ook. Zoals de Lenovo ThinkVision M14, M15 en L15. Die laatste is 15,6” en is het goedkoopste op Amazon, nu € 214 (link). Hierdoor wint de DJI RC 2 toch van zijn voorganger wat betreft gebruiksvriendelijkheid!

DJI RC2

Batterijduur en vliegtijd: Gelijkspel

Niemand houdt ervan om zijn drone te moeten landen om de batterij te verwisselen tijdens een vlucht. Daarom is het fijn dat de DJI Mini 4 Pro is uitgerust met een Intelligent Flight Battery die een indrukwekkende vliegtijd van 34 minuten biedt. Voor degenen die nog meer vliegtijd willen, kun je upgraden naar de Intelligent Flight Battery Plus. De maximale vliegtijd wordt dan verlengt tot maar liefst 45 minuten. Echter wordt deze accu niet verkocht in Europa omdat het gewicht van de drone dan boven de 250 gram uitkomt en dan overtreed je de regels! Lees hier meer over de regels wanneer je wilt vliegen met een drone van minder dan 250 gram.

De DJI Mini 3 Pro heeft volgens DJI dezelfde vliegtijd als de DJI Mini 4 Pro: 34 minuten.

Vlieg-, Tracking- en opnamemodi: DJI Mini 4 Pro wint

De DJI Mini 4 Pro maakt het vastleggen van cinematische shots moeiteloos met de volgende functies: SpotlightPoint of Interest, Night Mode en de revolutionaire nieuwe ActiveTrack 360° met verbeterde onderwerp-tracking mogelijkheden. Hiermee heb je de nieuwste manieren beschikbaar om de perfecte shots te maken. De omnidirectionele obstakeldetectie zorgt ervoor dat je obstakels kunt omzeilen en een gladdere, stabielere tracking kunt bereiken voor professionele resultaten. Daarnaast is de DJI Mini 4 Pro uitgerust met een reeks indrukwekkende functies die je vliegervaring naar een hoger niveau tillen: De Waypoints functie stelt je in staat om vooraf ingestelde routes te volgen, terwijl de Cruise Control functie zorgt voor een soepele en stabiele vlucht.

De DJI Mini 3 Pro moet het doen met veel minder functies. Deze drone heeft namelijk geen Cruise Control, Night Mode en ActiveTrack 360° functie. Je zult dus minder controle hebben over het volgen van je onderwerp. De drone is wel voorzien van Point of Interest, Waypoints, MasterShots, QuickShots, Hyperlapse en Panorama modi.

Overzicht van de verschillen

Hier is een beknopt overzicht van de verschillen tussen deze drones:

Kenmerk DJI Mini 3 Pro DJI Mini 4 Pro
Foto 12MP & 48MP (niet beschikbaar in alle fotomodi) 12MP & 48MP beschikbaar in alle fotomodi
Video 4K/60fps zonder HDR / 4K/30fps met HDR 4K/60fps met HDR
Slow motion Video 1080p/120fps 4K/100fps en 1080p/200fps
Obstakeldetectie en Veiligheid voor-, achter- en onder obstakeldetectie Omnidirectionele/360º obstakeldetectie, Precision Landing, Drone Shadow, AR Home Point en Advanced Return to Home
Video-overdracht Technologie O3 video-overdracht technologie O4 video-overdracht technologie
Live Feed Bereik Tot 10 kilometer Tot 20 kilometer
Tracking ActiveTrack ActiveTrack 360°
Nachtmodi Geen nachtmodi Night Mode, LED-licht aan de onderkant
Geavanceerde Vliegmodi Spotlight, Point of Interest en Waypoints Spotlight, Point of Interest, Waypoints en Cruise Control

Zoals je kunt zien, heeft de DJI Mini 4 Pro een groot aantal verbeteringen ten opzichte van de DJI Mini 3 Pro, vooral op het gebied van camera, veiligheid, batterijduur, video-overdracht en tracking.

Conclusie

De DJI Mini 4 Pro is een getuigenis van DJI ’s toewijding aan innovatie en om marktleider te blijven. Het is een drone die nog beter dan de DJI Mini 3 Pro tegemoetkomt aan de behoeften van zowel professionals als beginners. Zeker met de geavanceerde beeldmogelijkheden, obstakelvermijdingstechnologie, lange-afstandsvideo-overdracht, en intuïtieve trackingfuncties, Of je nu een ervaren luchtfotograaf bent of net begint met je drone-avontuur, dit is de drone op zakformaat om adembenemende momenten vast te leggen vanuit een heel nieuw perspectief.

Wij zijn overtuigd van de voordelen van de DJI Mini 4 Pro. Daarom hebben wij onze DJI Mini 3 Pro ingeruild! Wij raden je aan om hetzelfde te doen. Zeker wanneer je op zoek bent naar een drone die je meer mogelijkheden en plezier geeft. We vinden zelfs dat dit je best € 300 mag kosten wanneer je je oude drone inruilt. Wat vind jij? Laat het ons weten in reactie onder deze Blog Post!

Bij Amazon kun je drones aanschaffen met een extra korting en ze worden snel bij je thuisbezorgd!
Hieronder vind je de directe links naar de drones op Amazon:

Wat betreft microSD kaartjes kunnen we je de Kingston CANVAS Go! Plus aanbevelen, deze worden ook door DJI aanbevolen, op dit moment betaal je maar € 12,29 voor 128GB (link) en € 23,65 voor 256GB (link) bij Amazon.nl, we hebben ze nog nergens goedkoper gezien en verzenden is gratis vanaf € 20.