Drone fotogrammetrie is een techniek waarbij luchtfoto’s worden gebruikt om een 3D-model van een object of gebied te creëren. Deze techniek wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals inspectie, planning en mapping. In deze blog post lees je hier meer over!

Wat is drone fotogrammetrie?

Drone fotogrammetrie is een combinatie van fotogrammetrie en drones. Fotogrammetrie is een techniek waarbij luchtfoto’s worden gebruikt om de vorm en afmetingen van een object of gebied te bepalen. Drones zijn kleine, onbemande vliegtuigen die kunnen worden gebruikt om luchtfoto’s te maken.

Hoe werkt drone fotogrammetrie?

Om een 3D-model te maken met drone fotogrammetrie, worden een reeks luchtfoto’s gemaakt van een object of gebied. Deze foto’s worden vervolgens gecombineerd in een softwareprogramma om een 3D-model te creëren.

Toepassingen van drone fotogrammetrie

Drone fotogrammetrie wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder:

 • Inspectie: Om gebouwen, infrastructuur en andere objecten te inspecteren.
 • Planning: Om plannen te maken voor bouwprojecten, landontwikkeling en andere projecten.
 • Mapping: Om kaarten en andere GIS-gegevens te maken.

Voordelen van drone fotogrammetrie

Drone fotogrammetrie heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele fotogrammetrie, waaronder:

 • Efficiënter: Drones kunnen sneller en gemakkelijker luchtfoto’s maken dan traditionele vliegtuigen.
 • Goedkoper: Drones zijn een goedkopere manier om luchtfoto’s te maken dan traditionele vliegtuigen.
 • Toegankelijker: Drones zijn toegankelijker voor een breder scala aan gebruikers dan traditionele vliegtuigen.

Drone voor fotogrammetrie

Mocht je aan de slag willen gaan met bijvoorbeeld mapping (het maken van kaarten), dan kan dat met vrijwel elke drone met een 12 of meer megapixel camera. Wanneer de drone een waypoint functie heeft dan wordt het al een stuk eenvoudiger. Dan kan je eenvoudig op de juiste hoogtes, afstanden en met de correcte overlap foto’s (laten) maken.

Wil je beginnen met eenvoudige software en een nieuwe en goedkope drone, dan is de drone met de beste prijs/kwaliteitverhouding op dit moment de DJI Mini 3 met DJI RC-N1 in combinatie met een Android tablet/telefoon en de gratis app Map Pilot Pro van Maps Made Easy het eenvoudigst om mee te starten. De Android package (APK) specifiek voor de DJI Mini 3 (Pro) kan je hier vinden. Kijk verderop de pagina onder het kopje “Download the current APK for Mini 3 Series and newer DJI Enterprise” voor de juiste APK. Map Pilot Pro ondersteund ook de wat oudere DJI Mini 2. De DJI Mini (2) SE wordt NIET ondersteund!

DJI Mini 3

Software voor drone fotogrammetrie

Er zijn een aantal verschillende softwareprogramma’s beschikbaar voor drone fotogrammetrie. Enkele populaire programma’s zijn:

 • Pix4D: Pix4D is een van de meest populaire softwareprogramma’s voor drone fotogrammetrie. Het programma biedt een breed scala aan functies, waaronder het maken van 3D-modellen, orthofoto’s en point clouds.
 • Agisoft: Agisoft Metashape is een ander populaire softwareprogramma voor drone fotogrammetrie. Het programma is vergelijkbaar met Pix4D, maar biedt enkele unieke functies, zoals het maken van 360-graden foto’s.
 • DroneDeploy: DroneDeploy is een cloud-gebaseerde softwareprogramma voor drone fotogrammetrie. Het programma is eenvoudig te gebruiken en biedt een breed scala aan functies voor het maken van 3D-modellen, orthofoto’s en point clouds.

Gratis alternatieven

Er zijn ook een aantal gratis alternatieven beschikbaar voor drone fotogrammetriesoftware. Enkele populaire gratis alternatieven zijn:

 • WebODM: WebODM is een open source softwareprogramma voor het maken van 3D-modellen en orthofoto’s uit dronegegevens. Het vergt wel wat werk en vaardigheid om het gratis te installeren en te configureren.
 • Maps Made Easy: Maps Made Easy biedt het gratis programma Map Pilot Pro aan voor het maken van kaarten en GIS-gegevens uit dronegegevens. Het programma biedt een breed scala aan functies, waaronder het maken van kaarten, orthofoto’s en point clouds. De gratis cloud verwerking heeft wel enkele limiteringen vergeleken met de betaalde versie, namelijk:
  • Het kan maximaal 50 foto’s verwerken.
  • Geen terugschaling
  • Geen terrein verwerking
  • Geen thermische verwerking
 • 3DF Zephyr Free: 3DF Zephyr Free is een gratis versie van de populaire softwareprogramma 3DF Zephyr. Het programma biedt een beperkt aantal functies, waaronder het maken van 3D-modellen en orthofoto’s. De gratis versie van 3DF Zephyr Free heeft een aantal beperkingen tegenover de betaalde variant, waaronder:
  • Het kan maximaal 50 foto’s verwerken.
  • Het kan alleen 3D-modellen en orthofoto’s maken.
  • Het biedt geen ondersteuning voor point clouds.
Fotogrammetrie: 3D Model van een huis

Belang van genoeg foto’s en overlap

Om een nauwkeurig 3D-model te maken, is het belangrijk om genoeg foto’s te maken en deze foto’s goed te laten overlappen. De hoeveelheid overlap die nodig is, hangt af van het object of gebied dat wordt gefotografeerd. Voor een eenvoudig object, zoals een gebouw, is een overlap van 60% voldoende. Voor een complex object, zoals een bos, is een overlap van 80% of meer nodig.

Beperkingen van overlap

Te veel overlap kan leiden tot redundante gegevens en een langzamer proces. Te weinig overlap kan leiden tot fouten in het 3D-model.

Tips voor het maken van overlappende foto’s

Vlieg in een rasterpatroon of een ander patroon dat zorgt voor overlappende foto’s.
Gebruik een drone met een goede camera met een hoge resolutie.
Maak foto’s van het object of gebied vanuit verschillende hoeken en hoogtes.

Conclusie

Genoeg foto’s maken en deze goed laten overlappen zijn essentieel voor het maken van een nauwkeurig 3D-model met drone fotogrammetrie. Door deze tips te volgen, kan je ervoor zorgen dat je de beste resultaten krijgt. Om te starten kan je eenvoudig beginnen met een van de gratis softwarepakketten.