Muziek is een essentieel onderdeel van elke film of 4k drone video. Muziek gebruiken wij vrijwel altijd bij de video post-productie. Maar het gebruik ervan brengt kosten met zich mee. In dit artikel leggen we uit hoe het zit met auteursrecht en de kosten van muziekgebruik in films, of een mooie 4k drone video voor bijvoorbeeld vastgoedpromotie.

Wat is auteursrecht op muziek?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er geen rechtenvrije muziek bestaat. Op elke vorm van muziek rusten rechten, zoals het auteursrecht. Dit betekent dat de componist van een muziekstuk automatisch het recht heeft om te bepalen hoe zijn werk wordt gebruikt.
Artikel 1 van de Auteurswet stelt:
§ 1. De aard van het auteursrecht
Artikel 1 Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Als je muziek wilt gebruiken in een film, krijg je te maken met twee soorten rechten: het synchronisatierecht en het openbaarmakingsrecht.

Synchronisatierecht: betalen voor muziek in film

Je betaal je het synchronisatierecht wanneer je beeld en geluid samenvoegt. Bijvoorbeeld bij het gebruik van muziek in een film of een mooie 4k drone video. Wij regelen dit recht met de aanbieder van de muziek en verwerken de kosten hiervoor in de eindfactuur.

Wij gebruiken altijd stockmuziek of librarymuziek, die speciaal gecomponeerd is voor videoproducties. Er zijn verschillende bedrijven die dit soort muziek online aanbieden, zoals het Nederlandse BMG Production Music en buitenlandse websites zoals AudioJungle en PremiumBeat. Zelf maken wij gebruik van Envato Elements welke de muziekbibliotheek van AudioJungle bevat. Envato Elements geeft je nog veel meer zoals geluideffecten, stock foto’s, video’s etc. etc. Zij hebben een database met honderdduizenden tracks, waarin je gemakkelijk kan zoeken. Als je wat hebt gevonden, download je het nummer en verwerk je het in je montage. Voor librarymuziek betaal je een vast bedrag per 30 seconden gebruikte muziek (BMG) of per muziektrack (Audiojungle, PremiumBeat).
We raden je dan ook echt aan om voor slechts € 14,50 per maand (of als student met korting, slechts € 10,- per maand) een abonnement af te nemen bij Envato Elements. Je kan dat abonnement opzeggen wanneer je maar wilt, maar de aan jou afgegeven licenties voor de gebruikte muziek in je projecten/producties etc. blijft behouden voor altijd!

Openbaarmakingsrecht: betalen voor muziek ten gehore brengen

Het openbaarmakingsrecht betaal je wanneer je muziek ten gehore brengt in een openbare ruimte. Bij muziekgebruik in films moet diegene die de film vertoont dit recht van gebruik geregeld hebben. Je moet altijd checken of de locaties waar je een film kan vertonen al afspraken hebben gemaakt met auteursrechtenorganisatie Buma

Tegenwoordig worden veel films online vertoond, bijvoorbeeld op websites. Wij adviseren om je film te vertonen via videowebsites zoals YouTube of Vimeo. Zij hebben afspraken gemaakt met Buma over het openbaarmakingsrecht, waardoor jij hier geen kosten voor hoeft te betalen.

Gratis opties voor muzieklicenties voor films

Er zijn ook mogelijkheden om gratis muziek te gebruiken in je film, dit is vaak ook iets wat wij voorstellen tijdens de video post-productie. Bijvoorbeeld via de audiobibliotheek van YouTube of via websites die muziek aanbieden onder een Creative Commons licentie. Houd er echter rekening mee dat hier vaak beperkingen op zitten en dat deze muziek niet altijd gratis gebruikt mag worden in commerciële producties.

Populaire popmuziek gebruiken in films

Tenslotte is het mogelijk om populaire popmuziek te gebruiken in een film of een mooie 4k drone video, maar dit kan tijdrovend en kostbaar zijn. Wij raden aan om gebruik te maken van stockmuziek of librarymuziek, die speciaal gecomponeerd is voor videoproducties.

Conclusie

Muziekgebruik in films of een mooie 4k drone video brengt kosten met zich mee en het is belangrijk om rekening te houden met auteursrecht. Er zijn verschillende mogelijkheden om muziek te gebruiken in je film, van betaalde stockmuziek tot gratis opties. Kies de optie die het beste bij jouw productie past.

We raden je ten zeerste aan om voor slechts € 14,50 per maand (of voor studenten met korting, slechts € 10,- per maand) een abonnement te nemen op Envato Elements. Je kunt dit abonnement op elk gewenst moment opzeggen, maar de licenties die aan jou zijn verstrekt voor de muziek die je in je projecten, producties en dergelijke hebt gebruikt, blijven voor altijd geldig!