Op 1 januari 2024 worden er nieuwe regels voor drones ingevoerd in de EU. Onder deze regels vallen ook remote ID en het C-klasse identificatielabel. In deze blogpost leggen we uit wat deze regels zijn en wat ze voor jou betekenen als dronepiloot.

Remote ID

Remote ID is een systeem dat de identificatiegegevens van een drone uitzendt. Andere drones, grondstations en luchtverkeersleiding kunnen de signalen van de drones ontvangen. Dit systeem moet ervoor zorgen dat drones beter zichtbaar zijn voor andere gebruikers van de luchtruimte, wat de veiligheid kan verbeteren.

C-klasse identificatielabel

Drones met een C-klasse identificatielabel voldoen aan de nieuwe EU-regels voor drones. Het label geeft dit aan. Het label bevat informatie over het type drone, het gewicht en de identificatiegegevens van de drone.

Welke drones zijn verplicht om een C-klasse identificatielabel te hebben?

Alle drones die vanaf 1 januari 2024 worden verkocht binnen de EU, moeten een C-klasse identificatielabel hebben. Dit geldt ook voor drones die minder dan 250 gram wegen. Een overzicht van alle drones welke inmiddels een C-klasse label hebben vind je hier op de website van de EASA. Als je zelf een drone bouwt, dan hoef je deze niet te voorzien van een C-klasse identificatielabel. Dit geldt alleen als je de drone gebruikt volgens de regels van de open subcategorie A1 (als de drone minder dan 250 gram weegt) of de open subcategorie A3 (als de drone meer dan 250 gram weegt).

Welke drones zijn verplicht om remote ID te hebben?

Niet all drones zijn verplicht om remote ID te hebben, de uitzonderingen zijn:

  • Drones welke (zelf gebouwd zijn en) minder dan 250 gram wegen en verkocht zijn voor 1 januari 2024 en geen C-klasse identificatielabel hebben en worden gebruikt volgens de regels van de open subcategorie A1 of;
  • Drones welke (zelf gebouwd zijn en) meer dan 250 gram wegen en verkocht zijn voor 1 januari 2024 en geen C-klasse identificatielabel hebben en worden gebruikt volgens de regels van de open subcategorie A3.

In alle andere gevallen is een Remote ID verplicht. Het is belangrijk om op te merken dat zowel voor als na 1 januari 2024 er dus geen verplichting geldt om remote ID te hebben voor een zelfgebouwde drone en het toevoegen van Remote ID niet automatisch betekend dat je drone een C-klasse identificatielabel heeft gekregen.

Wat betekent dit voor jou als dronepiloot?

Als je een “oude” of zelfgebouwde drone hebt die meer dan 250 gram weegt, dan moet je vanaf 1 januari 2024 daarmee vliegen volgens de regels van de open subcategorie A3. Kort samengevat houdt dit in dat je op 150 meter afstand moet vliegen van alles en iedereen. Je kan er ook voor kiezen om een remote ID-systeem te kopen en te installeren op je drone wanneer je bijvoorbeeld met de drone in de Specific categorie wilt vliegen. Bijvoorbeeld een dronetag. Als je een drone hebt die minder dan 250 gram weegt, dan is het niet verplicht om remote ID te hebben. Hier vind je een lijst met een overzicht van alle DJI-drones welke wel of niet voorzien moeten worden van een extra remote ID-systeem. Let op! Het toevoegen van remote ID betekent niet dat je drone automatisch een C-klasse label heeft of krijgt!

Conclusie

De nieuwe regels voor drones in de EU zijn bedoeld om de veiligheid te verbeteren. Remote ID en het C-klasse identificatielabel zijn belangrijke onderdelen van deze nieuwe regels. Als dronepiloot is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels en om ervoor te zorgen dat je drone aan de regels voldoet. Wil je meer weten over de regels wanneer je een drone hebt met camera die minder dan 250 gram weegt? Lees dan deze blogpost!

Deze blog post kan al gedateerd zijn wanneer je hem leest en de gegeven informatie kan (daarom inmiddels) onjuist zijn, controleer daarom altijd zelf eerst goed wat de huidige (lokale) regels zijn voordat je gaat vliegen of win juridisch advies in bij een specialist. Alle hier gegeven informatie is slechts indicatief en niet bedoeld als juridisch advies. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie juist, volledig of compleet is.