De toekomst van mapping en 3D modellering

Heb je ooit gedroomd van het maken van 3D-modellen of digitale kaarten vanuit de lucht? Met luchtfotogrammetrie kan dat! Luchtfotogrammetrie is een techniek waarbij we overlappende foto’s maken van een object, structuur of gebied met behulp van drones. Daarna zetten we deze foto’s om in 2D- of 3D-digitale modellen met behulp van speciale software. Zo krijgen we nauwkeurige en gedetailleerde informatie over de vorm, afmetingen en locatie van het object.

Fotogrammetrie:
een specialistische dienst

Bij VisioAer zijn we gespecialiseerd in luchtfotogrammetrie en andere diensten op het gebied van (lucht)fotografie, (lucht)videografie en video post-productie. We bieden complete oplossingen voor het verzamelen en verwerken van data met behulp van beelden. We gebruiken hiervoor een breed scala aan drones en gebruiksvriendelijke verwerkingssoftware. Onze diensten zijn aangepast aan uw specifieke wensen en doelen. Of u nu een groot gebied wilt in kaart brengen voor landbouw, bouw of rampenbestrijding, of een klein object wilt modelleren voor inspectie, onderhoud of restauratie, wij kunnen u helpen met onze luchtfotogrammetrie dienst.

Data-analyse en verwerking: de meerwaarde van onze diensten

Luchtfotogrammetrie levert ons veel data op, maar wat kunnen we ermee doen? Bij VisioAer gaan we verder dan alleen het maken van 3D-modellen of digitale kaarten. We kunnen ook data-analyse en verwerking uitvoeren om meer inzicht en waarde te creëren voor onze klanten. We gebruiken hiervoor verschillende technieken, zoals AI (Artificial Intelligence), ML (Machine Learning), rapportages en tools.

Wij hebben de specialistische kennis in huis voor het uitvoeren van analyses. Daarnaast werken we samen met vaste partners op gebied van AI, ML, rapportages en tools. Zo kunnen we voor praktisch ieder vraagstuk een oplossing bieden.

Automatisch detectie

Een voorbeeld van data-analyse en verwerking met behulp van luchtfotogrammetrie is het automatisch detecteren van schades, zoals scheuren of corrosie, op objecten of structuren. We gebruiken hiervoor AI om de schades te lokaliseren en te classificeren. Vervolgens projecteren we de schades in 3D, zodat we de exacte positie en omvang kunnen bepalen. Dit is handig voor inspecties, onderhoud of reparaties.

Automatisch berekening van hoeveelheden

Een ander voorbeeld van data-analyse en verwerking met behulp van luchtfotogrammetrie is het automatisch bepalen van hoeveelheden, zoals het aantal gevels, ramen of daken, op gebouwen of objecten. We gebruiken hiervoor AI om de elementen te herkennen en te tellen. Dit is handig voor bijvoorbeeld inventarisatie, taxatie of planning.

360° foto

Wat zijn de resultaten van luchtfotogrammetrie?

Luchtfotogrammetrie levert ons verschillende soorten data op, die we kunnen gebruiken voor verschillende doeleinden. Hieronder leggen we uit wat deze data zijn en wat we ermee kunnen doen.

 • Tie Points: Dit zijn de punten die overeenkomen tussen de overlappende foto’s. Ze worden gebruikt om de positie en oriëntatie van de camera te bepalen, en om de foto’s aan elkaar te koppelen.
 • Depth Maps: Dit zijn de kaarten die de diepte of afstand van elk pixel in de foto’s weergeven. Ze worden gebruikt om de 3D-structuur van het object te reconstrueren.
 • Dense Cloud: Dit is een verzameling van miljoenen 3D-punten die het oppervlak van het object weergeven. Het is een gedetailleerde en realistische weergave van het object, die gebruikt kan worden voor metingen, analyses of visualisaties.
 • Tiled Model: Dit is een 3D-model dat bestaat uit meerdere kleinere modellen, die samen een groter geheel vormen. Het is een gedetailleerd en nauwkeurig model dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt.
 • Digital Elevation Model (DEM): Dit is een digitale weergave van het aardoppervlak, die de hoogte van het landschap laat zien. Het kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld landgebruik, geologie of andere toepassingen.
 • Orthomosaic: Dit is een grote, kaartkwaliteit afbeelding met veel details en resolutie, die gemaakt is door veel orthofoto’s samen te voegen. Een orthofoto is een luchtfoto die gecorrigeerd is voor vervorming, helling, perspectief en reliëf. Deze orthofoto’s hebben een uniforme schaal en geen vervorming.
 • 3D Model: Dit is een geometrisch model dat het oppervlak van het object beschrijft met behulp van polygonen, meestal driehoeken. Het is een vereenvoudigde en gladde weergave van het object, die gebruikt kan worden voor simulatie of productie. Ze kunnen worden gemaakt met fotogrammetrie, 3D-scannen of modelleren met software. 3D-modellen kunnen worden getoond op een computer of apparaat en kunnen worden geprint met 3D-printers om replica’s te maken.

Orthomosaic van een dorp

Drone fotogrammetrie: Orthomosaic van een Dorp

Digital Elevation Model (DEM) van een huis

Photogrammetry: Digital Elevation Model (DEM) van een huis

3D Model van een huis

Fotogrammetrie: 3D Model van een huis

Onze arrangementen

Met onze arrangementen bieden wij een complete oplossing voor (lucht)fotogrammetrie. Bekijk onze opties, kies het pakket dat het beste bij je past en laten we aan de slag gaan! Onze pakketten zijn de eenvoudigste en snelste manier om de ondersteuning te krijgen die je nodig hebt voor je volgende project.

Geef ons de tijd en plaats, en wij regelen de rest!*

Fotogrammetrie

Maatwerk

Voor uw specifieke wensen
Uurtarief: € 149
 • Foto's
 • Video's
 • Tie Points
 • Depth Maps
 • Dense Cloud
 • Tiled Model
 • Digital Elevation Model (DEM)
 • Orthomosaic
 • 3D Model

*Wij vliegen alleen bij gunstige weersomstandigheden, zodat je verzekerd bent van de mooiste dronefoto’s. Zo ben je er zeker van dat je de beste kwaliteit krijgt voor je project.